Zwangerschap

Op deze pagina geven we leefstijladviezen voor tijdens de zwangerschap, tips bij zwangerschapsklachten en uitleg over het schrijven van een geboorteplan. Maar eerst gaan we in op de prenatale controles die vanaf ongeveer de 8e week van jouw zwangerschap plaatsvinden.

PRENATALE CONTROLES

Om je zwangerschap goed te laten verlopen is het belangrijk dat je je jouw kindje en zwangerschap regelmatig laat nakijken door een verloskundige: dat noemen we de prenatale controles. Kort gezegd dient elke controle ervoor om te onderzoeken of jouw zwangerschap zich goed ontwikkelt. Dat doen we onder andere door je te wegen, je bloeddruk te meten en door middel van echo’s en doptonen te controleren of het goed gaat met de baby.

Tijdens de eerste controle (rond de 9e week van je zwangerschap) willen we niet alleen kennismaken met de baby, maar ook graag ook met jou en je partner. We zijn benieuwd naar jullie gezondheid en die van jullie families, en hoe eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen zijn verlopen. Met deze informatie kunnen wij beter jouw zwangerschap begeleiden en de gezondheid van jouw baby in de gaten houden. Daarom vragen we jullie om voorafgaand aan het eerste gesprek een vragenlijst in te vullen.

Bij de eerste controle nemen we ook bloed af uit je arm om jouw bloedgroep en resusfactor te bepalen en om te controleren of er irreguliere antistoffen, bloedarmoede, hepatitis B en geslachtsziekten (Lues en HIV) in je bloed aanwezig zijn. Tot slot zullen we het ook hebben over prenatale screening (bijvoorbeeld de combinatietest) en kunnen jij en je partner jullie voorkeuren hierover uitspreken. Wil je hier alvast meer over lezen, kijk dan bij het onderdeel Prenatale Screening.

Echo’s
Gedurende jouw zwangerschap maken we echo’s met de geavanceerde echoapparatuur die wij in onze praktijken in Rotterdam Nesselande en Capelle aan den IJssel hebben staan. Daarmee controleren wij of jullie baby er gezond, stabiel en comfortabel bij ligt. We geven je naderhand graag wat echofoto’s mee zodat jullie je kindje aan iedereen kunnen laten zien. Wil je meer lezen over echo’s maken, kijk dan bij onze informatie over echoscopie. Vanaf de 14e week zullen we met behulp van een doptone ook de harttonen van de baby hoorbaar gaan maken. Dat zal de eerste keer zijn dat je het leven in jouw kindje kunt horen: een bijzonder moment!

Tijdens de eerste controle ontvang je van ons een mapje met folders over alle onderwerpen die tijdens de controles ter sprake zullen komen, zodat jullie alles thuis rustig kunnen nalezen. Daarnaast ontvang je een planning met welke onderwerpen we wanneer zullen doorspreken. We kunnen daarin ook extra zorgmomenten opnemen als dat in jullie situatie nodig is.

Wat betreft de hoeveelheid controles houden we de volgende richtlijnen aan:

  • 9 t/m 24 weken: elke 4 weken

  • 24 t/m 30 weken: elke 3 weken

  • 30 t/m 36 weken: elke 2 weken

  • 36 weken tot aan de bevalling: elke week

  • Indien nodig vaker

Wil je gelijk een afspraak maken met een van onze verloskundigen? Vul dan het contactformulier in. Let op: om op tijd te zijn voor de eerste controle (9e week) is het verstandig dat je al in de 6e of 7e week van jouw zwangerschap contact met ons opneemt.


LEEFSTIJLADVIEZEN

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap goed op je voeding te letten. Je moet er immers voor zorgen dat twee mensen de juiste en juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen! In het begin kan het even zoeken zijn naar wat je nu wel en niet mag eten, drinken, doen en laten, daarom hebben we voedings- en leefstijladviezen voor je op een rij gezet.

Voeding
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat je tijdens je zwangerschap beter geen rauwe producten kunt eten. Dat klopt, want in producten zoals rauwe vis, rauw vlees en rauwe melk kan een bacterie zitten (toxoplasmose in vlees en vis – listeria in rauwe melk) die invloed kan hebben op de gezondheid van de baby. Daarom raden wij aan rauwe producten te laten staan. Wil je precies weten wat je wel niet en mag eten, kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum. Daar vind je een uitgebreid overzicht van voedsel en drinken dat je wel en niet mag nuttigen tijdens een zwangerschap.

We raden je aan om een zwangerschapsvitamine te slikken. Een zwangerschap kost jouw lichaam namelijk veel energie, dus dan kan het wel wat extra vitamines gebruiken. Bovendien zit in deze zwangerschapsvitamine ook voldoende foliumzuur voor de eerste tien weken van je zwangerschap, waardoor de kans op een open ruggetje of schedel bij de baby verkleind wordt. De zwangerschapsvitamine is verkrijgbaar bij de drogist. 

Sporten
Het is gezond om te sporten, ook tijdens je zwangerschap! Was je al gewend om te sporten, dan kun je dit dus gewoon blijven doen. Luister wel goed naar je lichaam en stop wanneer je moe wordt of adem tekortkomt. Ben je van plan om te starten met sporten tijdens de zwangerschap, neem dan eerst contact op met een personal trainer of fysiotherapeut: zij kunnen je begeleiden in het opbouwen van sporten tijdens de zwangerschap. Wel raden we het aan om na 20 weken te stoppen met buikspieroefeningen, omdat vanaf die periode de buikspieren verder uit elkaar gaan staan vanwege de groei van de buik. Blijf je in deze periode toch buikspieroefeningen doen, dan kan dit schade veroorzaken aan je eigen organen.

Roken/alcohol/drugs
We raden het af om tijdens de zwangerschap te roken of alcohol of drugs te gebruiken. De schadelijke stoffen uit deze genotsmiddelen gaan namelijk door de placenta heen en komen bij de baby terecht. Heb je hulp nodig om te stoppen met roken of het gebruik van alcohol of drugs, neem dan contact op met je huisarts of met ons.

Medicijnen
Overleg bij gebruik van medicatie op recept altijd met je huisarts of apotheker of de medicatie ook gebruikt mag worden tijdens een zwangerschap.

Vrijen
Als jouw hoofd ernaar staat, kun je gewoon vrijen. Er zitten geen risico’s aan verbonden voor jou of de baby. Later in je zwangerschap kunnen de samentrekkingen in je baarmoeder na een orgasme wel onprettig aanvoelen. Die samentrekkingen kunnen echter geen kwaad zolang je geen bloed- of vruchtwaterverlies, of voortijdige weeën hebt.

Huisdieren
Het is geen probleem om huisdieren te hebben tijdens de zwangerschap, alleen bij katten raden we aan om niet zelf de kattenbak te verschonen. Dit vanwege de toxoplasmosebacterie die katten met zich mee kunnen dragen en op jou en de baby kunnen overbrengen. Vanwege dezelfde reden is het ook raadzaam om bij tuinieren handschoenen te dragen.


GEBOORTEPLAN

Het is verstandig om tijdens je zwangerschap, met of zonder partner, alvast na te denken over jouw bevalling. Heb je bijvoorbeeld specifieke wensen, zoals bevallen in bad? Zijn er misschien lichamelijke of praktische bezwaren waar tijdens de bevalling rekening mee gehouden moet worden? Wat zijn jouw/jullie wensen als de bevalling anders loopt dan verwacht en bijvoorbeeld doorverwijzing naar een gynaecoloog nodig is?

Al deze ideeën kun je samenvatten in een geboorteplan, wat niets anders is dan een overzicht van jouw/jullie wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Bespreek jouw plan vooral met onze verloskundigen, zij kunnen namelijk met je meedenken, advies geven en alternatieven bedenken als een van je wensen niet haalbaar blijkt. Benieuwd hoe zo’n geboorteplan eruitziet? Bekijk hier een voorbeeld, of vraag ernaar bij één van onze verloskundigen.


ZWANGERSCHAPSKLACHTEN

Tijdens je zwangerschap moet je lichaam hard werken: je buik rekt uit, je rugspieren moeten flink wat kilo’s extra tillen, je maag wordt ingedrukt door de groter wordende baarmoeder en er gieren allerlei zwangerschapshormonen door je lijf. Deze lichamelijke veranderingen kunnen vervelend zijn en klachten met zich meebrengen. We geven je daarom graag wat adviezen over hoe om te gaan met deze zwangerschapsklachten. Je kunt alles ook nalezen in onze zwangerschapsfolder

Misselijkheid
Zeker de eerste drie maanden kun je last hebben van misselijkheid. In die periode maakt je lijf zwangerschapshormonen aan die je hormonale huishouden tijdelijk in de war gooien. Hierdoor kun je je misselijk gaan voelen. Zorg dat je voldoende water en vruchtensappen drinkt, neem voldoende rust en eet of drink iets voordat je opstaat. Eet liever 5 of 6 kleine maaltijden per dag dan drie grote. Moet je door de misselijkheid veel braken? Neem dan contact op met je huisarts.

Jeuk
Diezelfde zwangerschapshormonen kunnen ook zorgen voor jeuk over het hele lichaam. Wat hiertegen helpt is metholpoeder, aftersun of Cardiflor-emulsie van VSM. Warmte verergert de jeuk juist, probeer daarom niet te warm te slapen. Neem altijd contact met ons op bij aanhoudende en verergerende jeuk, jeuk in de handpalmen of jeuk onder de voetzolen.

Vaginale afscheiding
Zolang je vagina niet jeukt en/of vies ruikt, is het normaal dat je tijdens je zwangerschap meer afscheiding hebt dan normaal. Je kunt het beste katoenen ondergoed dragen en je vagina wassen met alleen water. Probeer zo min mogelijk je vagina te wassen met zeep (liever helemaal niet) of inlegkruisjes en maandverband te gebruiken.

Bandenpijn en rugpijn
Doordat de baarmoeder groeit, rekken de baarmoederbanden steeds verder uit. Dit kan bandenpijn veroorzaken: stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen. Hierdoor kun je ook pijn in je onderrug ervaren. Doordat de spieren in de buikwand uitrekken, bieden ze minder steun en nemen je rugspieren het werk over. Die worden zo extra belast waardoor jij pijn in je rug ervaart. Help je rugspieren te verlichten door een buikband te dragen. Draag vooral geen hoge hakken.

Obstipatie/aambeien bij zwangerschap
Doordat de baarmoeder tegen je darmen aandrukt, kan het zijn dat je darmkanaal verstopt raakt (obstipatie) en je problemen met je stoelgang krijgt. Het eten van volkorenproducten, rauwkost en ontbijtkoek helpt vaak, evenals het drinken van sinaasappelsap en Roosvicee Laxo. Zorg er in ieder geval voor dat je per dag voldoende drinkt (minimaal 2 liter) en regelmatig beweegt. Heb je aambeien als gevolg van obstipatie? Dan kun je gewoon aambeienzalf gebruiken.

Maagzuur
Tegen het einde van je zwangerschap drukt de baarmoeder ook steeds meer tegen je maag aan, waardoor je last van brandend maagzuur kunt krijgen. Maar dit kan ook komen doordat de sluitspier van je slokdarm is verslapt – wat normaal is tijdens een zwangerschap. Slik Rennies, Gaviscon, Regla PH of Antagel om brandend maagzuur tegen te gaan, en zorg dat je hoofd tijdens het slapen hoger ligt dan normaal (bv. dmv een extra kussen). Eet vooral niet te vet en drink vooral geen koolzuurhoudende dranken. Beide dingen verergeren het maagzuur juist.


ZWANGERSCHAPSCURSUSSEN EN VOORLICHTINGSAVONDEN

In de regio worden verschillende zwangerschapscursussen aangeboden. Je kunt kiezen uit sportieve cursussen, yoga of cursussen die je voorbereiden op de bevalling. Ook kun je in de regio terecht bij bekkenfysiotherapeuten. Overleg altijd wel eerst met jouw verloskundige of een bekkenfysiotherapeut de juiste oplossing is voor jouw klachten. Een volledig aanbod van zwangerschapscursussen en bekkenfysiotherapeuten in Rotterdam vind je op de pagina Handige sites en links.

abdomen-active-activity-396133.jpg

In samenwerking met Kraamzorg Rotterdam organiseren we één keer per maand een voorlichtingsavond over borstvoeding. Een kraamverzorgster van Kraamzorg Rotterdam komt uitleg geven over het aanleggen van de baby. Wil je daarbij zijn? Stuur ons dan een email of geef je wens door aan de verloskundige. Meer informatie vind je in de flyer Borstvoedingsavond.

Daarnaast organiseren we maandelijks in het IJsselland Ziekenhuis een voorlichtingsavond over de bevalling. Dat doen we samen met andere verloskundigen uit de regio en een klinisch verloskundige uit het IJsselland Ziekenhuis. Tijdens deze avond informeren we je over wat er allemaal komt kijken bij een bevalling en kun je een kijkje nemen in de verloskamers. Meer informatie hierover vind je in de flyer Voorlichtingsavonden. Wil je in een ander ziekenhuis bevallen dan het IJsselland, informeer dan daar of zij ook een voorlichtingsavond organiseren.