Wat moet je zelf regelen tijdens de zwangerschap?

Kraamzorg

Regel zo snel mogelijk de kraamzorg, in ieder geval voor de 16e zwangerschapsweek. Als je je niet op tijd aanmeldt kan het zo zijn dat de gevraagde zorg niet geleverd kan worden. Vaak is het mogelijk je ziektekostenverzekeraar de kraamzorg te laten regelen. Neem hiervoor kontakt op met je verzekeraar.

Kraamhotel

Het is ook mogelijk het kraambed in een "Kraamhotel" door te brengen. De geboortehotels zijn gevestigd in het airporthotel Rotterdam bij luchthaven “Zestienhoven” en in het zorghotel "Aafje" bij het “Maasstad” ziekenhuis op Rotterdam-Zuid.

Poliklinische bevalling ziekenhuis

Voor de begeleiding van poliklinische bevallingen gaat in verband met de bereikbaarheid onze voorkeur uit naar het IJssellandziekenhuis (010-2585000). Natuurlijk kun je ook in het Sint Franciscus Gasthuis bevallen. Realiseer je dat de bereikbaarheid vanuit Capelle en Nesselande vooral rond de spitsuren heel erg slecht is. Het is noodzakelijk je tijdig voor een poliklinische bevalling in te schrijven, dit kan online of in het IJsselland ziekenhuis zelf bij de inschrijfbalie. Neem wel een geldig identiteitsbewijs mee en de polis van je ziektekostenverzekeraar.

Aangifte 

Indien je niet getrouwd bent en je samen besloten hebt dat de baby de familienaam van je partner zal krijgen, is het van belang dat je partner de baby erkent. Dit doe je door op het stadhuis een akte van erkenning op te laten maken Het is raadzaam om dit voor de 24e zwangerschapsweek te regelen.
Hier kun je verdere informatie over erkenning, ouderlijk gezag etc. vinden.