Tips bij veel voorkomende zwangerschapsklachten

 

Misselijkheid bij de zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van misselijkheid in het begin van de zwangerschap. Dit komt door de zwangerschapshormonen. Na de derde maand neemt  de misselijkheid af en verdwijnt de misselijkheid meestal. Eet of drink iets voordat je opstaat, eet kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld 5 of 6 kleine maaltijden verspreid over de dag en vermijd vet en zwaar gekruid voedsel zoveel mogelijk. Drink voldoende water en vruchtensapjes en neem voldoende rust gedurende de dag. Raadpleeg je huisarts als je heel veel moet overgeven.

 

Bandenpijn

Bandenpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door de groeiende baarmoeder. De baarmoederbanden rekken steeds meer uit naar mate de zwangerschap vordert. Hierdoor voel je soms een wat stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen.

 

Jeuk

Door hormonale veranderingen kun je last krijgen van jeuk over het hele lichaam. Wat mentholpoeder wil wel eens helpen tegen deze jeuk, warmte verergert dit juist. Probeer daarom niet te warm te slapen. Ook zou je “aftersun” lotion of “Cardiflor” emulsie (VSM) kunnen proberen. Neem bij aanhoudende en verergerende jeuk altijd contact met ons op.

 

Obstipatie / aambeien bij zwangerschap

Obstipatie of verstopping is ook een veel voorkomende klacht. Het eten van volkorenproducten, rauwkost en ontbijtkoek helpt vaak, evenals het drinken van sinaasappelsap en Roosvice Laxo. Drink voldoende (2 ltr) en beweeg regelmatig. Beweging brengt de darmen op gang. Aambeien kunnen veroorzaakt worden door obstipatie. Het kan geen kwaad om aambeienzalf te gebruiken.

 

Maagzuur

De baby gaat naar het einde van de zwangerschap steeds meer tegen je maag aan drukken waardoor je last van brandend maagzuur kunt krijgen. Je kan ook last van brandend maagzuur hebben omdat de sluitspier van de slokdarm tijdens de zwangerschap verslapt. Het helpt vaak om het hoofdeinde wat hoger te maken tijdens het slapen (d.m.v. bijvoorbeeld een extra kussen). Ook helpt het om de maaltijden meer over de dag te verdelen en kleinere porties te eten. Het is verstandig om niet te vet te eten en weinig of geen koolzuurhoudende dranken te nemen. Soms helpt het nemen van melkproducten. Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal middelen tegen maagzuur die je gewoon kan nemen zoals Rennies, Gaviscon, Regla PH en Antagel.

 

Vaginale afscheiding

Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap wat meer last hebt van vaginale afscheiding dit is normaal zolang het niet jeukt en/of vies ruikt. Het beste kan je katoenen ondergoed dragen en zo min mogelijk inlegkruisjes gebruiken, dit verergert vaak de klachten, evenals het wassen met zeep. Het wassen met water alleen volstaat of wanneer je zeep wilt gebruiken is het gebruik van speciale aangezuurde zeep zoals Lactacyd toegestaan.

 

Rugpijn

Lage rugpijn komt regelmatig voor. Doordat de spieren van de buikwand uitrekken door de steeds groter wordende baarmoeder geven deze niet zo veel steun meer waardoor de rugspieren extra worden belast. Let op je houding, draag geen hoge hakken, een buikband of een doek kan eventeel wat steun geven en eventuele rugpijn verlichten.

 

Vrijen

Als je jezelf prettig voelt zijn er geen bezwaren tegen vrijen. De eerste maanden ben je echter vaak moe en staat je hoofd er niet echt naar. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap is het niet zo verstandig om te vrijen. Verder in de zwangerschap kan je samentrekkingen van de baarmoeder na een orgasme als vervelend ervaren. Dit kan echter geen kwaad zolang je geen bloed- of vruchtwaterverlies of voortijdige weeën hebt.