Prenatale zorg

Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! 

De volgende punten zijn belangrijk en kunnen bijdragen aan een goed verloop van je zwangerschap, daarom willen we hiervoor graag je aandacht vragen:

Wanneer aanmelden voor prenatale zorg?

De eerste controle vindt plaats rond de 9e week van de zwangerschap. Neem tijdig contact met ons op (rond de 6e-7e week). Dit is zeker van belang wanneer je in aanmerking komt of in aanmerking meent te komen voor prenatale diagnostiek omdat je bijvoorbeeld 36 jaar of ouder bent, een eerder kindje hebt gekregen met een aangeborenafwijking of op basis van de (familie-) ziektegeschiedenis van jou of je partner. Ook wanneer je gebruik wilt maken van prenatale screening door de combinatietest. Een counselingsgesprek is erg belangrijk, om een geinformeerde en afgewogen keuze te kunnen maken.
 

Medicijnen / Foliumzuur

Met het gebruik van medicijnen adviseren wij terughoudend te zijn. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts of apotheker. Het gebruik van 0,4 mg foliumzuur om de kans op een baby met open rug of schedel te verkleinen wordt aangeraden vanaf het moment dat je een zwangerschap wenst t/m de 10e week van de zwangerschap. In het boekje "Wat kan ik doen, wat mag ik slikken" vindt je veel antwoorden over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding.

 

Voeding

Goede voeding is tijdens de zwangerschap erg belangrijk. Denk hierbij aan (bruin)brood, aardappelen, groenten en fruit, melk en melkprodukten, kaas, vlees of vis. Indien je voedingssupplementen wilt gebruiken, raden wij je aan een multi-vitamine preparaat te gebruiken welke speciaal op de zwangerschap is afgestemd. Mocht je geen zwangerschaps multi-vitamine preparaat willen gebruiken dan wordt wel het gebruik van 10 microgram vitamine D per dag tijdens je gehele zwangerschap aangeraden. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby eet daarom liever geen lever en wees matig met leverworst en paté. Rauw of onvoldoende gegaard vlees om besmetting met de toxoplasma parasiet te voorkomen, was verse groeten goed. Laat de kattebak door iemand anders frequent verschonen. Draag handschoenen bij het werken in de tuin en was de handen grondig. Buitenlandse zachte kaas die is gemaakt van rauwe (niet gepasteuriseerde) melk kan een infectie met de listeria bacterie veroorzaken. Deze soorten kaas kun je beter laten staan en zijn veelal uit Frankrijk. Op de verpakking wordt Franse kaas gemaakt van rauwe melk aangeduidt met lait cru. Alle andere kaassoorten ook de buitenlandse die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, kunnen zonder risico tijdens de zwangerschap worden gegeten.

Misselijkheid

Als je last hebt van misselijkheid is het verstandig om over de gehele dag kleine maaltijden te gebruiken. Probeer in ieder geval goed te blijven drinken. Bij aanhoudende misselijkheid die tot veelvuldig braken leidt, raden wij aan om contact met je huisarts te zoeken.

Roken, Alcohol en Drugs

Door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat roken, het gebruik van alcohol en alle soorten drugs een zeer nadelige invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je ongeboren baby. Wij raden het gebruik ervan tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding sterk af. Voor uitgebreide informatie over verantwoorde voeding en zwangerschap verwijzen we je graag naar de website van het voedingscentrum.

Sporten

Het is gezond om te sporten, ook tijdens de zwangerschap. De sport die je voor de zwangerschap beoefende kan je gewoon blijven doen. Hierbij is het wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen of rustiger aan te doen als je lichaam dit aangeeft. Waarschijnlijk ben je wat sneller moe en buiten adem.

De prenatale zorg is vol op in beweging. Wij steunen de "Nieuwe aanpak van zwangerschap en geboortezorg" van harte. Onderstaand filmje van het college perinatale zorg (CPZ) illustreert deze nieuwe aanpak.

Mocht je toch nog andere vragen hebben? Stuur gerust een mailtje naar info@verloskundige.com