Prenatale controle

Spreekuren 

De spreekuren vinden van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren en donderdagavond plaats in de praktijk aan de Floris Burgwal 183, Capelle aan den IJssel (Schollevaar). Op dinsdag en vrijdag is er spreekuur in de praktijk aan de Cypruslaan 402, gezondheidscentrum de "Kristal" , Rotterdam (Nesselande) en op woensdagochtend is er spreekuur aan de Poortmolen 198, Capelle aan den IJssel (Schenkel-Noord).

Eerste prenatale controle

De eerste controle zal rond de 9e week van de zwangerschap plaats vinden. Bij deze eerste controle stellen we vragen over jouw gezondheid, die van je partner en de beide families. Ook willen we graag weten hoe eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen zijn verlopen. We willen vragen de vragenlijst die je onder deze link vindt in te vullen en mee te nemen. Een (termijn-)echo om de vitaliteit en de duur van de zwangerschap vast te stellen wordt ook altijd gemaakt. Ook nemen we wat bloed af uit je arm. Hiervan worden de bloedgroep en resusfactor bepaald en gecontroleerd op de aanwezigheid van irregulaire antistoffen, bloedarmoede, hepatitis B en geslachtsziekten (Lues en HIV). Wanneer je gebruik wilt maken van de combinatietest voor prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom (trisomie 21, 18 en 13) zal er ook voor dit onderzoek bloed worden afgenomen.

Tweede prenatale controle

De tweede controle vindt plaats bij een zwangerschapsduur van twaalf weken. Bij deze controle zullen we nogmaals een echo maken om te kijken of de zwangerschap zich normaal ontwikkelt en of de uitgerekende datum juist is. Zowel op de praktijk Floris Burgwal 183, als de praktijk in het gezondheidscentrum "de Kristal", in Rotterdam-Nesselande beschikken we over geavanceerde echoapparatuur. Uiteraard vinden we het leuk om je een een paar echo-foto's mee te geven.

Uitgerekende datum bevalling

Aan de hand van de eerste dag van je laatste normale menstruatie berekenen we op welke datum je uitgerekend bent. De uitgerekende datum controleren we door een termijn-echo te maken. De uitgerekende datum van de bevalling ligt bij 40 weken zwangerschap, maar wees je er echter van bewust dat de duur van de zwangerschap van 3 voor tot 2 weken na de uitgerekende datum ook normaal is (dus van 37 tot 42 weken zwangerschapsduur).

Verdere zwangerschapscontroles

Tijdens iedere zwangerschapscontrole bepalen wordt je gewogen, meten we de bloeddruk en controleren we de groei van de baby door uitwendig onderzoek van je buik. Vanaf de 14de week zullen we met behulp van een doptone de harttonen van de baby hoorbaar maken. Rond de 16e week geven we uitleg over de 20 weken echo. Rond de 32e week zullen we jouw wensen die je in het geboorteplan hebt genoteerd en de bevalling doorspreken. Ook wordt er wanneer daar aanleiding toe bestaat onderzoek naar zwangerschapssuiker of urineonderzoek naar eiwit gedaan. Het hemoglobinegehalte in het bloed zal indien nodig, 2 of meerdere malen gecontroleerd worden om bloedarmoede uit te sluiten. Ook de groei en ligging van je baby zullen we rond de 34e-36e week met de echo controleren.