Prenatale Screening: Combinatietest en NIPT

Voor de prenatale screening op down- edwards of patausyndroom kunt u kiezen uit twee testen:
  • De combinatietest. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd tussen 9 weken en 13 weken plus 3 dagen zwangerschap en bestaat uit bij voorkeur uit twee visites die plaatsvinden op de Floris Burgwal 183, Capelle a/d/ IJssel. Tijdens de eerste visite (+/- 30 minuten) wordt een termijnecho gemaakt en bloed afgenomen. Tijdens de tweede visite (+/- 30 minuten) wordt uitgebreid echo onderzoek gedaan bij uw kindje. 
  • De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. U krijgt dan van de verloskundige een bloedafname formulier mee en kunt op een prikpost in de regio hiervoor bloed laten prikken.

Meebrengen

1. Verzekeringspasje of het polisblad van uw zorgverzekeraar mee;
2. Wettelijk identiteitsbewijs (vanwege de wettelijke identificatieplicht);

Wat u verder nog moet weten

De combinatietest kost € 170,13 (in 2018) en dient tijdens de eerste visite betaald te worden, bij voorkeur per PIN. De NIPT kost € 175, 00 en dient voor bloedafname betaald te worden via iDEAL. 

De 20-weken echo wordt uitgevoerd door een echoscopist(e) van BovenMaas prenataalTijdens een echo-onderzoek draait alles om u, uw zwangerschap en uw ongeboren kindje. U verdient de volledige aandacht van ons tijdens het echo-onderzoek. Dat kan alleen als er niet teveel andere personen tijdens de echo aanwezig zijn. Vandaar dat u beter maximaal TWEE andere personen en GEEN kinderen onder 6 jaar mee kunt nemen naar het echo-onderzoek.

Uw echoscopist(e) voert het onderzoek uit en bespreekt meteen daarna met u wat er tijdens het onderzoek is gezien. Daarnaast krijgt u een aantal echoplaatjes mee naar huis.

Het onderzoek worden binnen een paar werkdagen ook nog eens door een andere echoscopist bekeken op correctheid en volledigheid (validatie). Het kan zijn dat dan blijkt dat iets niet (of niet helemaal correct) in beeld is gebracht. Mocht dat het geval zijn, dan nemen wij telefonisch contact met u op om een extra echo af te spreken. Zodat zowel u, als wij, er helemaal zeker van kunnen zijn dat u de juiste uitslag heeft ontvangen.