20 weken echo

De 20-weken echo wordt verricht om structurele afwijkingen bij de baby tijdens de zwangerschap op te sporen. Hoewel dit echoscopisch onderzoek zich vooral richt op afwijkingen aan wervelkolom, schedel en hersenen (open ruggetje en open schedel) worden systematisch ook alle andere orgaansystemen onderzocht. Ook worden de groei, hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta gecontroleerd. Hoewel veel ernstige afwijkingen bij de 20-weken echo aan het licht kunnen komen, kunnen niet alle afwijkingen met zekerheid worden uitgesloten.

Meebrengen

1. Verzekeringspasje of het polisblad van uw zorgverzekeraar mee;
2. Wettelijk identiteitsbewijs (vanwege de wettelijke identificatieplicht)
 

Wat u verder nog moet weten

De 20-weken echo vindt plaats rond de 20ste zwangerschapsweek en duurt ongeveer 40 minuten. De 20-weken echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De actuele tarieven kunt u hier vinden.

De 20-weken echo wordt uitgevoerd door een echoscopist(e) van BovenMaas prenataalTijdens een echo-onderzoek draait alles om u, uw zwangerschap en uw ongeboren kindje. U verdient de volledige aandacht van ons tijdens het echo-onderzoek. Dat kan alleen als er niet teveel andere personen tijdens de echo aanwezig zijn. Vandaar dat u beter maximaal TWEE andere personen en GEEN kinderen onder 6 jaar mee kunt nemen naar het echo-onderzoek.

Uw echoscopist(e) voert het onderzoek uit en bespreekt meteen daarna met u wat er tijdens het onderzoek is gezien. Daarnaast krijgt u een aantal echoplaatjes mee naar huis. 

Het onderzoek worden binnen een paar werkdagen ook nog eens door een andere echoscopist bekeken op correctheid en volledigheid (validatie). Het kan zijn dat dan blijkt dat iets niet (of niet helemaal correct) in beeld is gebracht. Mocht dat het geval zijn, dan nemen wij telefonisch contact met u op om een extra echo af te spreken. Zodat zowel u, als wij, er helemaal zeker van kunnen zijn dat u de juiste uitslag heeft ontvangen.