Geboorteplan

Schrijf en bespreek met ons jouw geboorteplan!

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn. Hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wiit.

Hou het geboorteplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.

Bespreek het geboorteplan met ons, we kunnen verdere uitleg geven. Samen kunnen we bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. Soms is het noodzakelijk om je bijvoorbeeld te verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Hier vindt je een voorbeeld van een geboorte plan. Ook kun je veel informatie over een geboorteplan vinden op de website van Cicli

"Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?"

Is de titel van de nieuwe folder van de KNOV waarin door duidelijke illustraties de vele voordelen van het aannemen van verschillende houdingen wordt uitgelegd.