Geboorteaangifte

Het is belangrijk dat de geboorte van de baby binnen drie werkdagen wordt aangegeven op het gemeentehuis van de stad waarin de baby geboren is. De aangifte kan gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest. Hiervoor moet het eigen identiteitsbewijs worden meegenomen en eventueel het trouwboekje. Het is verstandig om samen van te voren even de schrijfwijze van de naam door te nemen, het is lastig om later de gegevens nog te wijzigen.

Het is tegenwoordig mogelijk om zelf te beslissen welke achternaam de baby krijgt, ongeacht of jullie getrouwd zijn of niet. Het is handig om dit tijdens de zwangerschap al even vast te laten leggen op het gemeentehuis. Bij een volgend kind hoeft dit niet meer van te voren geregeld te worden, dit kind krijgt automatisch dezelfde achternaam.

Wanneer je in het IJsselland ziekenhuis bevalt is het mogelijk om aangifte van de geboorte in het ziekenhuis te doen. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 9:00-10:00 op afspraak.

Voor meer informatie over de geboorteaangifte kun je de link volgen naar de website van de gemeente Capelle aan den IJssel, van de gemeente Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel (Zuidplas).

Vergeet niet de geboorte van jullie kind te melden bij je zorgverzekeraar. Je kunt dit vaak telefonisch vast doorgeven waarnaa de officiële inschrijving later volgt.