Borst- of flesvoeding

Borstvoeding is een goede start voor je kind. Moedermelk bevordert een gezonde groei en ontwikkeling en beschermt bovendien tegen veel ziekten.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen:
1. Beduidend minder vaak en minder ernstig ziek zijn dan kinderen die gemengde voeding of uitsluitend kunstvoeding krijgen. 
2. Beschermd worden tegen allergische aandoeningen.

Ook voor de moeder is borstvoeding geven goed:
1. De baarmoeder herstelt zich sneller. 
2. Er is ook een beschermend effect aangetoond tegen botontkalking en eierstok- en borstkanker als een moeder geruime tijd borstvoeding heeft gegeven.

Aanleggen

Het is heel belangrijk de baby direct vanaf het begin goed aan te leggen. De borstvoeding komt goed op gang als je probeert binnen één of twee uur na de geboorte de baby de eerste voeding te geven.
Wanneer de baby de eerste dagen de kans krijgt zoveel mogelijk te drinken (acht tot twaalf keer per dag), komt de melkproductie sneller op gang en voorkom je ernstige stuwing.

Advies
Zorg dat je prettig en ontspannen ligt of zit.
Breng de baby met zijn neusje ter hoogte van de tepel.
De baby moet met zijn hoofd en lichaam op één lijn met zijn buik tegen je aan liggen, zodat hij zijn nek niet hoeft te draaien bij het happen naar de tepel.
Hij ligt dicht tegen je aan met zijn kin tegen de borst.
Steun je borst eventueel met een open hand.
Strijk met je tepel langs zijn lipjes, dan zal hij zijn mond wijd openen en zijn tong een beetje uitsteken.
Zorg dat hij met zijn mond wijd open de tepel en een gedeelte van de tepelhof in zijn mond neemt.
Soms moet een kind een aantal keer opnieuw happen om de borst goed in zijn mond te krijgen.
Wanneer de baby de borst goed in zijn mond heeft, zijn de lipjes naar buiten gekruld en zijn tong is onder de borst. Je kan hem regelmatig horen slikken.

Borstvoeding mag nooit pijn doen! Je mag een trekkend gevoel ervaren, maar pijn hoort daar niet bij! Dit is meestal een teken van foutief aanhappen / aanleggen.

Fasen tijdens drinken

De baby zal beginnen met in een snel ritme oppervlakkig te zuigen. Zo wekt hij de toeschietreflex op. Dit kan de eerste dagen wat vervelend voelen. Zodra de melk stroomt, zie je dat hij grotere slokken gaat nemen, zijn hele kaak beweegt en je hoort hem slikken. Korte pauzes zijn niet erg. Aan het eind van de voeding worden de pauzes langer en het zuigritme verandert. Je ziet dan geen grote kaakbewegingen meer, maar kleine korte bewegingen alleen met zijn mond. Je kunt het vacuüm verbreken door voorzichtig met je pink in zijn mondhoek te duwen. Trek nooit de baby van de borst. Vaak valt een baby aan het einde van de voeding in slaap en laat hij zelf de borst los. Houd hem overeind voor een boertje en biedt eventueel een tweede borst aan.

Stuwing

Stuwing is een verschijnsel dat op de derde tot vierde dag optreedt door het vollopen van de borsten met melk. De bloedvaten gaan ook extra werken om de ingrediënten voor de melk aan te voeren. De borsten kunnen dan hard en vol aanvoelen. Dat kan pijnlijk zijn. Door ze regelmatig goed leeg te laten drinken zal de stuwing verminderen en binnen één à twee dagen verdwijnen.

Kloven

In 99% van de gevallen komt het ontstaan van tepelkloven door foutiel aanhappen / aanleggen. Zorg dus altijd voor extra begeleiding bij het aanleggen van je kind.

Laat na de voeding de borst goed aan de lucht drogen voordat je je bh weer aandoet. Soms helpt het een druppel borstvoeding op de tepel te smeren voordat je deze laat drogen.
Andere tips: Mothermates, Bepanthen, Purelan en tarwekiemolie.

Vitaminen

Wij adviseren je (alleen bij borstvoeding!) om vanaf de 8ste dag tot de 3de maand de baby vitamine K bij te geven. Deze haal je bij de drogist.

Ook dienen alle kinderen (dus ook kinderen die kunstvoeding krijgen) vanaf dag 8 10microgram vitamine D extra te krijgen.

Borstvoedende moeders mogen zelf ook vitamine D extra gebruiken; wij adviseren 10 mcg per dag totdat je stopt met borstvoeden. 
Het consultatiebureau adviseert je over andere supplementen die je baby nodig heeft in de periode na de kraamtijd.

Lactatiekundige

Tijdens de kraamweek wordt je begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige bij het geven van borstvoeding. Soms is deze hulp niet toereikend. We kunnen dan de hulp van een lactatiekundige inschakelen. Zij is gespecialiseerd in borstvoeding.

Bewaren
Vers: 
- opgewarmd: 1 uur
- kamertemperatuur: 5 -10 uur
- tot 5 dagen in de koelkast (5 graden)
- bij -15 graden 3-6 maanden 
- bij -20 graden 6-9 maanden

Ontdooid:
- Opgewarmd: 1 uur
- kamertemperatuur: 1 uur
- tot 24 uur in de koelkast

Kunstvoeding

Het is niet voor iedereen mogelijk om borstvoeding te geven en sommige vrouwen hebben zelf voorkeur voor het geven van flesvoeding. 
Op de verpakking staat precies vermeld hoe je het kan klaarmaken en wij adviseren je hoeveel de baby precies mag, want de hoeveelheid flesvoeding moet rustig worden opgebouwd net als bij borstvoeding. 
Het is mogelijk bij de huisarts een recept te vragen voor medicijnen die helpen de stuwing te voorkomen of te verminderen. Deze medicijnen hebben wel wat bijwerkingen, laat je hierover goed informeren.

De Nederlandse Moedermelkbank (VUmc) is hard op zoek naar donoren!

De doelstelling van de Nederlandse Moedermelkbank is het verstrekken van donormelk aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt.

Het liefst willen we dat alle te vroeg geboren babys moedermelk krijgen. Maar het blijkt dat juist de moeders van kinderen die op de afdeling Intensive Care Neonatologie zijn opgenomen vaak niet (of niet voldoende) melk produceren om hun kind te voeden. Dit komt bijvoorbeeld doordat de moeders zelf ook ziek zijn, de baby nog niet aan de borst kan drinken en de melk daardoor langdurig afgekolfd moet worden. Dit wordt tevens bemoeilijkt doordat de moeder veel stress heeft omdat haar kind te vroeg is geboren en is opgenomen op de intensive care afdeling. Soms krijgen moeders ook medicijnen, waardoor haar kind deze moedermelk niet mag krijgen.

Er is helaas geen moedermelkbank in de regio Rotterdam