Wanneer ga je bevallen?

Het komt maar zelden voor dat je precies op de uitgerekende datum bevalt. De meeste bevallingen vinden plaats tussen de 38ste en 42ste week van de zwangerschap. Vanaf 37 weken mag je gewoon thuis bevallen. Het is verstandig om voor die tijd al het kraampakket in orde te hebben en het bed op klossen te plaatsen (ook als je poliklinisch gaat bevallen). Zet alvast het koffertje met de spulletjes die je meeneemt naar het ziekenhuis klaar.


Plaats van de bevalling

Wanneer je gezond bent, de huidige zwangerschap en eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen zonder complicaties verlopen zijn, kun je kiezen om thuis of poliklinisch te bevallen.
Bij een poliklinische bevalling zullen wij gewoon zelf de bevalling begeleiden. Als alles goed verlopen is mogen jullie zo snel mogelijk weer naar huis.


Wanneer bel je de verloskundige?

  • bij meer dan een beetje helderrood bloedverlies dat niet slijmerig is
  • bij vruchtwaterverlies: is het vruchtwater helder en je merkt het ’s nachts dan kan je wachten met bellen tot de volgende ochtend. Overdag kan je direct bellen
  • bij groen of bruin vruchtwater verlies bel je meteen
  • bij weeën als je voor het eerst gaat bevallen bel je als je een uur regelmatige weeën hebt gehad die iedere drie minuten terug komen en een minuut aanhouden - ben je al eerder bevallen dan bel je ons als je een uur lang regelmatige weeën hebt gehad die iedere vijf minuten terug komen en een minuut aanhouden. Als je al eerder het gevoel hebt dat er iemand langs moet komen mag je natuurlijk altijd bellen.
  • bij ongerustheid.